Sposób przygotowania:
Zupa rakowa
Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny. Raki należy oczyścić szczoteczką w bieżącej wodzie, a następnie wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem kopru, nakryć i gotować 15 minut. Następnie przestudzić, wybrać mięso z szyjek i kleszczy. Czerwone skorupy wypłukać, podsuszyć i utłuc w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę. Masę tę udusić z łyżką tłuszczu. Gdy masa nabierze czerwonego koloru, podlać szklanką rosołu i w osobny garnek zbierać "rakowe masło", które podczas gotowania będzie wypływać na wierzch. Następnie cała tą masę przecedzić przez bardzo geste sito, rozprowadzić rosołem, zaprawić śmietaną z mąką, włożyć zebrane "masło rakowe" i razem zagotować. Do zupy dodaje się mięso wyjęte z szyjek i kleszczy oraz dużo zielonego kopru. Do zupy można dodać osobno ugotowany ryż.