Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Starter z arbuza i pomidorków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli dobór menu zależy choć trochę ode mnie staram się przygotować wiele małych ,,przegryzajek" tzw.starterów by doczekać do głównych dań.

Starter z arbuza i pomidorków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Starter z arbuza i pomidorków

 

  • 1/8 średniego arbuza
  • pomidorki cherry lub koktajlowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • szczypta soli
  • sok z cytryny do smaku
  • nasiona czarnuszki do dekoracji
  • listki mięty ( bazylii lub innej zieleniny do dekoracji)

 

Sposób przygotowania:

Starter z arbuza i pomidorków
Z arbuza okroić skórę. Miąższ pokroić w miarę równomierną kostkę o boku ok. 1 cm. Delikatnie usunąć z kostek arbuza pestki. Pomidorki przekroić na pół ( połowę mniej niż jest kostek arbuza. Przygotować sos do polania mieszając miód i sos sojowy . Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Pomidorki układać na kostkach arbuza przecięciem do góry. Przymocować wykałaczkami. Wstawić do lodówki by były zimne. Polewać sosem bezpośrednio przed podaniem. Przełożyć na patery na których będą podawane i udekorować listkami zieleniny i nasionami czarnuszki.
Starter z arbuza i pomidorków
Arbuza obrać ze skóry i pokroic w równomierna kostkę
Starter z arbuza i pomidorków
Małe pomidorki umyć i przekroić na połówki
Starter z arbuza i pomidorków
Przygotowac sos z sosu sojowego -miodu-soku z cytrynyn
Starter z arbuza i pomidorków
Nabijać na kawałki arbuza połówke pomidorka i mocowac ja wykałaczką- polac sosem

Tagi:

sosy