monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Stefanka irish cream

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To moja pierwsza stefanka w życiu, poprzeglądałam przepisy i z kilku zrobiłam jeden i dodałam od siebie smak irish cream i wyszło pyszne ciasto, które z powodzeniem można przygotować na świąteczny stół, zapraszam:)

Stefanka irish cream Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stefanka irish cream

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 120 g margaryny tortowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki syropu barmańskiego irish cream
  • Masa:
  • 500 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 170 g margaryny tortowej
  • 3 łyżki syropu barmańskiego
  • Dodatkowo:
  • ½ słoika dżemu śliwkowego
  • Cukier puder do posypania

 

  • Forma 29*24 cm

 

Sposób przygotowania:

Stefanka irish cream
Ciasto: Mleko podgrzać z syropem, aż płyny się połączą. Ostudzić.Do miski przesiać mąkę z sodą. Do suchych składników dodać margarynę pokrojona na kawałki oraz pierwsze jajko, wstępnie zagnieść ciasto. Następnie dodać drugie jajko i ostudzone mleko z syropem i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne. Podzielić je na 3 części. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą i wylepić dno pierwszą częścią ciasta. Piec w 180 st około 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z pozostawionymi dwoma kawałkami ciasta postąpić tak samo. Masa: Mleko i cukier podzielić na pół. Z jednej połowy odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkiem, mąką oraz połową cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszaninę i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do drugiej połowy mleka dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować. Dodać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margaryna musi być absolutnie miękka aby dobrze się ją ucierało. Do miski przełożyć margarynę i utrzeć ją na puch. Następnie dodać syrop barmański i razem utrzeć. W kolejnym kroku na przemian dodawać po łyżce kaszy manny oraz budyń, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki krem. Wykonanie: Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta i posmarować połową przewidzianego dżemu. Na dżem nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć. Nałożyć resztę dżemu i kremu i położyć ostatni blat ciasta. Odłożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Stefanka irish cream
do wymieszanej mąki z sodą dodać kawałki margaryny
Stefanka irish cream
wymieszać składniki na budyn do masy budyniowej
Stefanka irish cream
margaryne utrzeć z syropem barmańskim
Stefanka irish cream
do margaryny po łyżce dodawać budyń i grysik