Sposób przygotowania:
Stek z antrykotu z masłem ziołowym
Steki powinny być z dobrej jakości wołowiny razy mięsnej. Grubość kawałka mięsa powinna być ok. 2 - 3 cm. Mięso oprószyłam młotkowanym pieprzem. Patelnię grillową mocno rozgrzałam, posmarowałam roztopionym masłem, położyłam stek - nie wolno go przesuwać ani odrywać dotąd aż nie będzie odchodził bez problemu czyli smażymy go przez kilka minut - długość czasu zależy od grubości mięsa i nagrzania patelni czy rusztu. Przewracamy stek na drugą stronę i smażymy jeszcze jakiś czas kontrolując mięso żeby się nie spaliło i było wysmażone tak jak lubimy. Usmażone przekładamy na talerz. Solimy dopiero po usmażeniu, najlepiej solą morską. Podajemy z plastrami zmrożonego masła i ew. ulubionymi sosami.
marietta