Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Stek z antrykotu z masłem ziołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

masło najlepiej przygotować dzień wcześniej żeby zdążyło dobrze zastygnąć

Stek z antrykotu z masłem ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek z antrykotu z masłem ziołowym

 

  • 2 steki z antrykotu - bez kości

 

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

 

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

 

  • 1 łyżka ziół - rozmaryn, tymianek, ostra papryka, sól

Sposób przygotowania:

Stek z antrykotu z masłem ziołowym
Steki powinny być z dobrej jakości wołowiny razy mięsnej. Grubość kawałka mięsa powinna być ok. 2 - 3 cm. Mięso oprószyłam młotkowanym pieprzem. Patelnię grillową mocno rozgrzałam, posmarowałam roztopionym masłem, położyłam stek - nie wolno go przesuwać ani odrywać dotąd aż nie będzie odchodził bez problemu czyli smażymy go przez kilka minut - długość czasu zależy od grubości mięsa i nagrzania patelni czy rusztu. Przewracamy stek na drugą stronę i smażymy jeszcze jakiś czas kontrolując mięso żeby się nie spaliło i było wysmażone tak jak lubimy. Usmażone przekładamy na talerz. Solimy dopiero po usmażeniu, najlepiej solą morską. Podajemy z plastrami zmrożonego masła i ew. ulubionymi sosami.
Stek z antrykotu z masłem ziołowym
gruby plaster mięsa wystarczy oprószyć pieprzem
Stek z antrykotu z masłem ziołowym
a następnie położyć na mocno rozgrzanym ruszcie albo patelni grillowej
Stek z antrykotu z masłem ziołowym
smażymy po kilka minut z obu stron - długość smażenia zależy od grubości mięsa i temperatury rusztu a także od tego jak bardzo wysmażone mięsao lubimy
Stek z antrykotu z masłem ziołowym
usmażony stek przekładamy na talerz - dopiero teraz solimy

Tagi:

zioła beza bezy