Sposób przygotowania:
Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym
Steki umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą pieprzem przyprawą do steku oraz szczyptą papryki słodkiej. W miseczce wymieszać ketchup z miodem,posmarować z każdej strony steki,przykryć wstawić do lodówki na minimum 4 godziny po czym kłaść na rozgrzany dobrze ruszt opiec na dużym ogniu aby zamknąć soki mięsa,po czym grillować na średnim żarze aż mięso będzie miękkie. Przyrządzić sos: Paprykę umyć wydrążyć z nasion zmielić przez maszynkę do mięsa razem z obranymi ząbkami czosnku. W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem i octem,zmieloną paprykę i gotować często mieszając około czterdziestu minut aż sos dobrze zgęstnieje a woda wyparuje w między czasie doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i chili . Podawać mięso z zimnym sosem.