2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mięso do tej potrawy z grilla piecze się na ruszcie najpierw na silnym ogniu, żeby wytworzyła się chrupiąca skórka a potem na lekkim żarze, żeby dosmażyło się w środku.

Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym

 

  • 12 małych steków z karkówki
  • przyprawa do steku
  • 1 szklanka łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku

 

  • Sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 5 łyżek octu
  • 12 dag cukru
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym
Steki umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą pieprzem przyprawą do steku oraz szczyptą papryki słodkiej. W miseczce wymieszać ketchup z miodem,posmarować z każdej strony steki,przykryć wstawić do lodówki na minimum 4 godziny po czym kłaść na rozgrzany dobrze ruszt opiec na dużym ogniu aby zamknąć soki mięsa,po czym grillować na średnim żarze aż mięso będzie miękkie. Przyrządzić sos: Paprykę umyć wydrążyć z nasion zmielić przez maszynkę do mięsa razem z obranymi ząbkami czosnku. W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem i octem,zmieloną paprykę i gotować często mieszając około czterdziestu minut aż sos dobrze zgęstnieje a woda wyparuje w między czasie doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i chili . Podawać mięso z zimnym sosem.
Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym
mięso smarujemy marynatą wstawiamy do lodówki
Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym
grillujemy z każdej strony aż będzie mięciutkie

Tagi:

przyprawy sosy