Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Stek z karkówki w pieprzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karkówka w pikantnej odsłonie, z sosem na bazie alkoholu. Polecam wszystkim wielbicielom ostrych smaków.

Stek z karkówki w pieprzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek z karkówki w pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Stek z karkówki w pieprzu
Zaczynamy od pokruszenia ziarenek kolorowego pieprzu. Można to zrobić w moździerzu. Nie kruszymy go jednak zbyt drobno. Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, karkówkę podlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlewać jeszcze wrzątkiem. Gdy mięso zmięknie przekładamy je na talerz.



Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę. Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do zawartości patelni wkładamy karkówkę i ją podgrzewamy. Przed podaniem kotlety polewamy sosem.
Stek z karkówki w pieprzu
Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu.
Stek z karkówki w pieprzu
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu.
Stek z karkówki w pieprzu
Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę. Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino.
Stek z karkówki w pieprzu
Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę.