Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziołowe steki z tuńczyka - na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W zasadzie powinnam napisać ,, w papilotach,, na parze. Zawinęłam po prostu doprawione steki z tuńczyka ( każdy osobno) w folię aluminiową i ugotowałam na parze.

Ziołowe steki z tuńczyka - na parze

Składniki:

Ziołowe steki z tuńczyka - na parze

 

  • 2 steki z tuńczyka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ( płaskie) suszonej zielonej czubrycy
  • 2 szczypty grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/16 czerwonej świeżej papryki
  • 1/16 żółtej świeżej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe steki z tuńczyka - na parze
Przygotować duży kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej ( 2 osobne kawałki- na każdy stek osobny ). Na środku położyć stek. Posypać czubrycą i pieprzem. Obłożyć tymiankiem, natką i wiórkami masła. Szczelnie zawinąć pakunki. Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze i postawić na dolnym garnku nad wrzącą wodę. Gotować 15-20 minut zależnie od wielkości steków. Odwinąć i przełożyć na talerz, odrzucając wygotowane zioła ( tymianek i natkę ). Podawać z ziemniakami polanymi sokiem z gotowania tuńczyka i jakąś surówką ( ja zrobiłam sałatę z pomidorkami koktajlowymi i dresingiem z oleju, soku z cytryny, konfitury z gorzkich pomarańczy, czubrycy i drobno pokrojonych kawałeczków świeżych papryk ).