peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Ośmiornica duszona w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak się złożyło, że do mojej kuch trafiła mrożona ośmiornica. Zabrałam się do niej z pewną dozą nieśmiałości i lekkimi uprzedzeniami. Okazało się jednak, że nie potrzebnie. Mięso ośmiornicy przyrządzonej w ten sposób smakowało wybornie!

Ośmiornica duszona w pomidorach

Składniki:

Ośmiornica duszona w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Ośmiornica duszona w pomidorach
Ośmiornice dokładnie płuczemy w bieżącej zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na mniejsze części.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojoną ośmiornicę i podsmażamy ją z każdej strony aż zmieni kolor (ok 5 minut). Dodajemy przyprawy (pomijając sól) i dokładnie mieszamy.

Po wymieszaniu dolewamy wino i przez kilka minut dusimy na małym ogniu. Dorzucamy rozgniecione pomidory z puszki - doprowadzamy do wrzenia (delikatnie solimy do smaku).

UWAGA - jeśli lubicie bardziej wodniste sosy dodajcie 1/2 szklanki wody. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. (patelnię zostawiamy).

Przed końcem pieczenia gotujemy makaron o 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Przekładamy zapiekaną ośmiornicę wraz z sosem, dorzucamy makaron i podgrzewamy razem dokładnie mieszając przez 2 minuty.

Podajemy na głębokich talerzach.