Steki z szynki w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Soczyste steki z lekkim sosem

Steki z szynki w sosie

Składniki:

Steki z szynki w sosie

 

  • 4 kawałki surowej szynki o grubości ok 1 cm
  • 25 gram masła
  • 3 goździki
  • 225 ml wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Steki z szynki w sosie
Okroiłam szynkę z tłuszczu i osuszyłam papierowym ręcznikiem.Rozgrzałam masło na dużej patelni.Dodałam goździki,a następnie wrzuciłam dwa steki i smażyłam na dość dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony.Przełożyłam na talerz. Na patelnię wlałam sherry,doprowadzając do wrzenia.Dorzuciłam musztardę,wymieszałam.Gotowałam 2-3 minuty aż sos zmniejszył objętość.Wyjęłam goździki. Sosem polałam mięso.

Tagi:

szynka