Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Stracciatell alla Romana (Włochy)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na niedużym ogniu podgrzewać powoli 8 szklanek rosołu. W tym czasie ubić jajka ze

Stracciatell alla Romana (Włochy)

Składniki:

Stracciatell alla Romana (Włochy)

 

  • 9 szklanek rosołu
  • 4 jajka
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2/3 szklanki utartego parmezanu plus kilka łyżek do posypania
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania:

Stracciatell alla Romana (Włochy)
Na niedużym ogniu podgrzewać powoli 8 szklanek rosołu. W tym czasie ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać parmezan (kilka łyżek zostawić do posypania), gałkę muszkatołową i natkę, zmieszać z  pozostałą szklanką zimnego rosołu. Powstałą mieszankę sera z przyprawami wlać do gotującego się rosołu i szybko wmieszać ubijaczką. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, stale ubijając. Jajka zetną się, formując warstwę delikatnych kluseczek na wierzchu. Natychmiast podawać, posypując parmezanem.

Tagi:

jajko jajka