aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

strucla drożdżowa z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

moja najlepsza strucla drożdżowa

strucla drożdżowa z makiem

Składniki:

strucla drożdżowa z makiem

 

  • 1/2 kg maki
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1/4 l mleka
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 kg maku
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg margaryny
  • skórka pomarańczowa
  • 1 olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

strucla drożdżowa z makiem
sparzony i osączony mak zemleć w maszynce lub utrzeć w donicy z cukrem kryształem do utartego maku dodać tłuszcz zapachy rodzynki i dobrze wymieszać zrobić ciasto jak na placki lub babkę i postawić do wyrośnięcia następnie formować strucle jak w poprzednim przepisie strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem lub w wąskich formach i pozostawić w ciepłym miejscu aby się nie zlepiły można je przedzielić natłuszczonym papierem gdy podrosną piec ok 45 minut w średnio gorącym piekarniku. smacznego