Sposób przygotowania:
ciasto styropian
Mąkę połączoną z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy a na końcu żółtka, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść można dodać 2 łyżki śmietany ale nie powinno być problemu.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.