malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Styropian czyli sernik bez sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gotowy styropian po upieczeniu. Posypany i udekorowany cukrem pudrem gdy postoi kilka godzin nabiera smaku.

Styropian czyli sernik bez sera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Styropian czyli sernik bez sera

 

  • Spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Środek:
  • szklanka cukru,
  • 1 duży budyń,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 białek,
  • 800 ml śmietany kwaśnej,
  • 6 łyżek płaskich maku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Styropian czyli sernik bez sera
Do przesianej mąki ze składników na ciasto dodajemy kostkę masła. Dodajemy też proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną cześć należy wyłożyć na prostokątną dużą blachę. Drugą część mrozimy. Środek: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem. Wlewamy śmietanę ubijając cały czas. Dodajemy mak. Mieszamy delikatnie. Dżemem smarujemy placek wyłożony na blachę. Wylewamy masę. Następnie ścieramy ciasto zamrożone. Pieczemy przez 50 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Styropian czyli sernik bez sera
Wszystkie składniki na kruche ciasto podczas zagniatania
Styropian czyli sernik bez sera
Gotowa masa połączona z makiem przed wylaniem na blachę
Styropian czyli sernik bez sera
Gotowa masa wylana na blachę i rozsmarowana
Styropian czyli sernik bez sera
Starte zamrożone ciasto wyłożone na masę

Tagi:

mak sernik ciasto