nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Styropianowe kulki kajmakowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe,poręczne słodkości na dwa kęsy,szybko się je przygotowuje,a jeszcze szybciej znikają zjadane.

Styropianowe kulki kajmakowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Styropianowe kulki kajmakowe.

 

  • 1 puszka masy kajmakowej - krówkowej (400g)
  • 1,5 opakowania ryżu preparowanego (60g)
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Styropianowe kulki kajmakowe.
Puszkę z masą należy wstawić do naczynia z gorącą wodą,aby się upłynniła,aby dzięki temu lepiej się ją dało wymieszać z resztą składników. Po chwili należy przełożyć masę z puszki do miski i dodać do niej preparowany ryż oraz solidną łyżeczkę kakao. Następnie wszystko dokładnie wymieszać.Całość wstawić na około 10 minut do lodówki,bo dzięki temu masa zrobi się zwarta i łatwiej będzie się z niej formować kuleczki.Po tym czasie wyjąć masę z lodówki i lepić nieduże kuleczki.Kulek wyszła spora porcja.Po przygotowaniu słodkości należy przechowywać w lodówce.
Styropianowe kulki kajmakowe.
Wszystkie składniki razem wymieszane po schłodzeniu w lodówce stanowiące jednolitą masę gotową do formowania z niej kuleczek.

Tagi:

ryż