bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Suflet orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

Suflet orzechowy

Składniki:

Suflet orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet orzechowy
Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując bułką tartą i orzechami. Następnie nałożyć masę do formy i piec ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z formy i polać sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: Mleko zagotować. Kakao, mąkę ziemniaczaną i startą wanilię wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka mieszając trzepaczką, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać mleko ciągle mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną wodą, mieszać trzepaczką do wystudzenia, dodając po kawałku masła.