zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Suflet waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Suflety należą do wykwintnych potraw tradycyjnej kuchni francuskiej.

Suflet waniliowy

Składniki:

Suflet waniliowy

 

  • szklanka mleka, po 4 łyżki mąki i masła, pół paczki cukru waniliowego, 3 jaja, masło

Sposób przygotowania:

Suflet waniliowy
W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować z cukrem waniliowym. Dodać czwartą część cukru pudru i energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i stale mieszając, stopniowo dodawać żółtka, Z oziębionych białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, ostrożnie połączyć z masą waniliową, delikatnie wymieszać, wyłożyć do naczynia wysmarowanego masłem i piec w na grzanym piekarniku 30 min.
Smacznego