Suflet wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zakręcony suflet wiśniowy na śniadanie

Suflet wiśniowy

Składniki:

Suflet wiśniowy

 

  • 10 gram masła
  • 115 gram cukru pudru
  • 250 gram wiśni lub czereśni
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 4 białka

 

Sposób przygotowania:

Suflet wiśniowy
Nastawiłam piekarnik na 190 s.c.W między czasie rozgrzewania foremkę do sufletów wysmarowałam masłem i obsypałam cukrem pudrem.Wiśnie opłukałam,wydrylowałam i starłam na tarce-połączyłam z wiśniówką.Białka z jaj ubiłam wraz z cukrem pudrem na sztywną lśniącą pianę.,delikatnie wymieszałam ją z wiśniami.Łyżką przełożyłam do foremek i na wierzchu utworzyłam szpiczasty czubek.Piekłam 10-15 minut. Podawałam na gorąco. Zamiast wiśni możemy użyć np.czereśni.