Sposób przygotowania:
Supełki
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier puder, robimy w środku zagłębienie, do którego wbijamy jajko i żółtko, wlewamy wino i oliwę. Wyrabiamy ciasto, które owijamy folią i trzymamy w lodówce przez około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, posypując mąką, aby się nie kleiło. Kroimy paski długości 10 cm i szerokości 3 cm. Następnie związujemy paski ciasta w supełki, lub klasyczne faworki. W tym celu w środku ciasta robimy podłużne nacięcie i przeciągamy przez powstały w ten sposób otwór jeden koniec paska. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy na wrzący olej supełki i smażymy aż się zrumienią. Należy otrząsnąć je z mąki, żeby się nie paliła. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na pergaminie kuchennym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.