Sposób przygotowania:
Super sałatka z grzankami...
Liście z sałaty oddzielamy od środka, a następnie dokładnie je myjemy, a później osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Kromki chleb kroimy w kostkę o średniej wielkości, a w późniejszej kolejności podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy pod zimną wodą, a następnie przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce o małych oczkach. Cytrynę dobrze myjemy, przekrajamy na pół, a później wyciskamy z niej sok. Sok wyciśnięty z jednej cytryny łączymy z oliwą z oliwek, a później sos doprawiamy jeszcze do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i bardzo dokładnie mieszamy. Czarne oliwki odcedzamy i przekrajamy na pół. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie posypujemy startym na tarce serem żółtym oraz polewamy zrobionym sosem.