Sposób przygotowania:
Sur. pekinki z pomidorem i kalarepką
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Szczególnie dobrze osuszyć kapustę. Pekinkę pokroić w średniej wielkości paseczki. Przełożyć do miski. Z 2 dużych pomidorów okroić czapeczkę i delikatnie wydrążyć środek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do pekinki. "Miseczki"z pomidora ładnie wyciąć i odłożyć na bok. Odkrojone kawałki przełożyć do miski. Pozostały mały pomidor pokroić razem ze skórą w małą kostkę i dodać do miski. Dymkę wraz ze szczypiorem pokroić drobno. Ogórki obrać, wydrążyć z nasion i pokroić na małe kawałki. Dodać do miski. Kalarepkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć ze soku. Sprawione rzodkiewki pokroić w pól plasterki. Natkę poszatkować i dodać do miski. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku sola i pieprzem,dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na około 30 minut. Przed podaniem napełnić miseczki pomidorowe i podawać. Smacznego!
2milutka
monikaT83
zbysiowa
monikaT83