Sposób przygotowania:
Sur. z pora z ogórkiem i ostrą papryczką
Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 3-4 minuty. Następnie odcedzić i zostawić na sicie. Ogórka umyć i osuszyć, zetrzeć na dużych oczkach ( razem ze skórką). Odcisnąć sok i przełożyć do miski. Czystą i suchą papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić,przełożyć do miski. Koperek i miętę opłukać,osuszyć i pokroić drobno. Dodać por ( dla pewności można delikatnie w dłoniach go odcisnąć z wody). Wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać ocet ze śmietana i majonezem ( aby nie było grudek) i przelać do miski z warzywami. Wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Smacznego!