Sposób przygotowania:
Surówka cioci Jadzi.
Kapustę oczyścić,osuszyć i poszatkować.Obficie posypać solą i wygnieść ją ręką,by zmiękła i puściła sok.Odstawić na ok.0,5 godziny, odlać płyn.
Marchewki oskrobać,opłukać i zetrzeć na grubej,jarzynowej tarce.
Podobnie ogórki małosolne.Natkę posiekać i dodać do pozostałych składników.
Polać sokiem z cytryny,oprószyć cukrem i obficie pieprzem ziołowym,dosolić do smaku.Polać olejem i dobrze wymieszać.Schłodzić i ponownie wymieszać.
Marchewki oskrobać,opłukać i zetrzeć na grubej,jarzynowej tarce.
Podobnie ogórki małosolne.Natkę posiekać i dodać do pozostałych składników.
Polać sokiem z cytryny,oprószyć cukrem i obficie pieprzem ziołowym,dosolić do smaku.Polać olejem i dobrze wymieszać.Schłodzić i ponownie wymieszać.
elzbieta8960
Polpal
elzbieta8960
Kukurydza ktora widac na zdjeciu nie nalezy do skaldnikow surowki ale moim zdaniem do ryzu (chyba to ryz albo kasza ? :) )
msewka
Tak,jak Elżbieta zauważyła,obok surówki na talerzu jest ryż z kukurydzą i fasolką.W surówce są te składniki,które podałam.