msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Surówka cioci Jadzi.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna suróweczka,lekko słona w smaku.Wreszcie udało mi się odnależć smak surówki cioci Jadzi.

Surówka cioci Jadzi.

Składniki:

Surówka cioci Jadzi.

 

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 duży lub 2 średnie ogórki małosolne
  • duża garść lub dwie posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz ziołowy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

Surówka cioci Jadzi.
Kapustę oczyścić,osuszyć i poszatkować.Obficie posypać solą i wygnieść ją ręką,by zmiękła i puściła sok.Odstawić na ok.0,5 godziny, odlać płyn.
Marchewki oskrobać,opłukać i zetrzeć na grubej,jarzynowej tarce.
Podobnie ogórki małosolne.Natkę posiekać i dodać do pozostałych składników.
Polać sokiem z cytryny,oprószyć cukrem i obficie pieprzem ziołowym,dosolić do smaku.Polać olejem i dobrze wymieszać.Schłodzić i ponownie wymieszać.