BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Surówka colesław

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta, delikatna, ale i najlepsza surówka do obiadu z kapusty białej, marchewki i cebuli. Do tego pyszny sos majonez połączony z jogurtem naturalnym oraz delikatnie z musztardą dosłodzoną miodem. Surówka smaczna i szybko znika z talerza.

Surówka colesław Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka colesław

 

  • kapusta białą 1/4 szt . czyli ćwiartka większa,
  • marchewka 1 duża,
  • cebula 1,
  • por kawałek ( biała część ),
  • miód 2 łyżki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku ,
  • majonez 3 duże łyżki,
  • jogurt naturalny 100 - 150 ml,
  • musztarda 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Surówka colesław
Kapustę białą obrać z brzydkich wierzchnich liści, pokroić w ćwiartki i poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce duże oczka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, por po oczyszczeniu (część biała) pokroić w pół prążki.

Wszystkie składniki włożyć do miski, w osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać odrobinę musztardy, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowany sos wlać do miski z kapustą, marchewką, porem i cebulą. Całość dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.
Surówka Colesław
Kapuste białą obrac z brzydkich liści i poszatkować
Surówka Colesław
Marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce duże oczka cebulę pokroić w kostkę a por w pół prążki