czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Surówka kapuściana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna surówka z dodatkiem suszonych warzyw i mięsnego akcentu.

Surówka kapuściana z boczkiem

Składniki:

Surówka kapuściana z boczkiem

 

  • 1/4 kapusty włoskiej,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 100g wędzonego boczku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki soku jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Surówka kapuściana z boczkiem
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków.