Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Surówka na bazie kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna surówka warzywna do obiadu lub na grilla z białej kapusty z dodatkiem innych warzyw w sosie winegret.

Surówka na bazie kapusty

Składniki:

Surówka na bazie kapusty

składniki surówki

sos winegret

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Surówka na bazie kapusty
Kapustę pokroić. Ogórki opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Białą część pora przekroić wzdłuż i pokroić. Poslić i pozostawić na godzinę, żeby warzywa zmiękły. Przygotować sos: podane składniki sosou zagotować i gorącym zalać surówkę.

Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. 

Tagi:

kapusta