WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Surówka obiadowa w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, pora, kukurydzy i jabłka w domowym sosie czosnkowym. Idealna do większości dań obiadowych.

Surówka obiadowa w sosie czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka obiadowa w sosie czosnkowym

 

  • Kilka liści kapusty pekińskiej
  • Kawałek pora zielonej części
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 jabłka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa w sosie czosnkowym

ETAP 1:

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pokrojony w półplasterki por oraz odsączona z zalewy kukurydzę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do reszty składników.

Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i dolać do warzyw. Wymieszać.

Surówkę podawać po schłodzeniu.

Surówka obiadowa w sosie czosnkowym
Domowy sos czosnkowy dodany do warzyw w misce
Surówka obiadowa w sosie czosnkowym
Starte na tarce jabłko dodane do miski z warzywami
Surówka obiadowa w sosie czosnkowym
Pokrojony w półplasterki por dodany do kapusty i kukurydzy
Surówka obiadowa w sosie czosnkowym
Odsączona kukurydza dodana do kapusty pekińskiej