motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Surówka pekińska z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej, idealna jako dodatek do obiadu.

Surówka pekińska z ogórkiem

Składniki:

Surówka pekińska z ogórkiem

 

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 średnia cebula
  • 4 średnie ogórki konserwowe (na occie)
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Surówka pekińska z ogórkiem
Kapustę pekińską drobno posiakać, zasolić i pozostawić na ok.1 godzinę, żeby zmiękła. Powstały sok z zasolonej kapusty odcedzić. Do kapusty dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wetrzeć ogórki i jabłka (na tarce o dużych oczkach). Następnie dodać oliwę z oliwek i wszystko wymieszać. Surówkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystko wymieszać. Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu. Ja podaję ją najczęciej ze smażoną rybą oraz puree z ziemniaków. Polecam!!!