Surówka pikantna Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na surówkę pikantną.

Surówka pikantna Asus

Składniki:

Surówka pikantna Asus

 

  • 2 duże winne jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
  • Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka pikantna Asus
Jabłka obrać, pokroić w bardzo cienkie słupki, skropić delikatnie wyciśniętym sokiem z świeżej cytryny, oczyszczone papryki pokroić w cienkie paski, obraną cebule pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie przygotować sos. Majonez, olej połączyć ze sobą, skropić resztą soku z cytryny, doprawić do smaku solą jak i pieprzem najlepiej świeżo zmielonym posypać posiekaną na drobno natką pietruszki, całość wymieszać. Na koniec gotowym sosem polać surówkę i odstawić do lodówki by się schłodziła. Surówkę podaje jako dodatek do kartofli lub mięsa