Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 330]

Surówka polska z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta, smaczna surówka z młodej kapusty z cebulą, ogórkiem i papryką. Polecam do obiadu, podaną w towarzystwie młodych ziemniaków.

Surówka polska z młodej kapusty

Składniki:

Surówka polska z młodej kapusty

 

  • 35-40 dag młodej kapusty
  • ogórek gruntowy (15 dag)
  • pół młodej cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Surówka polska z młodej kapusty

Etap 1:

Surówka polska z młodej kapusty
Młodą kapustę cienko poszatkować i posolić.

Kapustę umyć i oczyścić z zewnętrznych liści. Poszatkować, posolić, skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę cukru. Przykryć pokrywką. Odstawić na 15-20 min.

Etap 2:

Surówka polska z młodej kapusty
Pokroić ogórek,czerwoną paprykę oraz cebulę.

Warzywa umyć. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, a obrany ogórek w cienkie paski.

Etap 3:

Surówka polska z młodej kapusty
W misce połączyć kapustę z pokrojonymi warzywami.

Do kapusty dodać pokrojone warzywa, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Etap 4:

Surówka polska z młodej kapusty
Olej wymieszać z musztardą i dodać do surówki.

Na końcu dodać musztardę wymieszaną z olejem i dokładnie wymieszać. Surówkę posypać posiekanym koprem.

Tagi:

kapusta