Sposób przygotowania:
Surówka z białej kapusty - chińska
1. Główkę białej kapusty szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Produkty łączymy ze sobą i odstawiamy.
2. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy), pół szklanki octu (najlepiej mieszanka octu jabłkowego i z białego wina). Dosypujemy pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Całość zagotowujemy, do momentu aż cały cukier się rozpuści.
3. Gorącą zalewę dodajemy do kapusty, pozostawiamy do ostygnięcia - w tym czasie kilkukrotnie kapustę dokładnie mieszamy.
4. Kiedy surówka ostygnie, schładzamy ją w lodówce i jest gotowa do podania.
2. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy), pół szklanki octu (najlepiej mieszanka octu jabłkowego i z białego wina). Dosypujemy pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Całość zagotowujemy, do momentu aż cały cukier się rozpuści.
3. Gorącą zalewę dodajemy do kapusty, pozostawiamy do ostygnięcia - w tym czasie kilkukrotnie kapustę dokładnie mieszamy.
4. Kiedy surówka ostygnie, schładzamy ją w lodówce i jest gotowa do podania.