gastromania

gastromania

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Surówka z białej kapusty - chińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta, niezwykle smaczna surówka, która najczęściej ląduje na naszym stole, jako dodatek do obiadów.

Surówka z białej kapusty - chińska

Składniki:

Surówka z białej kapusty - chińska

 

  • Biała kapusta 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Cukier pół szklanki
  • Olej pół szklanki
  • Ocet pół szklanki
  • Sól pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty - chińska
1. Główkę białej kapusty szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Produkty łączymy ze sobą i odstawiamy.

2. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy), pół szklanki octu (najlepiej mieszanka octu jabłkowego i z białego wina). Dosypujemy pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Całość zagotowujemy, do momentu aż cały cukier się rozpuści.

3. Gorącą zalewę dodajemy do kapusty, pozostawiamy do ostygnięcia - w tym czasie kilkukrotnie kapustę dokładnie mieszamy.

4. Kiedy surówka ostygnie, schładzamy ją w lodówce i jest gotowa do podania.