EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Miodowo-winna kaczka ze śliwkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana śliwkami z winną nutą to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.

Miodowo-winna kaczka ze śliwkami

Składniki:

Miodowo-winna kaczka ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-winna kaczka ze śliwkami

ETAP 1:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć masłem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Świeże śliwki przekroić na ćwiartki i pozbawić pestki.

3. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem, zalać połową ilości wina i pozostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć z wina (wina nie wylewać, będzie potrzebne do podlania kaczki).

4. Wino od śliwek i pozostałe wino wymieszać z miodem.

5. Kaczkę napełnić świeżymi i suszonymi śliwkami, włożyć też 2 gałązki rozmarynu i dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do żaroodpornego naczynia, podlać winem wymieszanym z miodem i przykryć pokrywą naczynia żaroodpornego.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 120-130 minut.