Sposób przygotowania:
Miodowo-winna kaczka ze śliwkamiETAP 1:
1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć masłem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Świeże śliwki przekroić na ćwiartki i pozbawić pestki.
3. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem, zalać połową ilości wina i pozostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć z wina (wina nie wylewać, będzie potrzebne do podlania kaczki).
4. Wino od śliwek i pozostałe wino wymieszać z miodem.
5. Kaczkę napełnić świeżymi i suszonymi śliwkami, włożyć też 2 gałązki rozmarynu i dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do żaroodpornego naczynia, podlać winem wymieszanym z miodem i przykryć pokrywą naczynia żaroodpornego.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 120-130 minut.
cherry
BozenaMatuszczyk
EwelinaP
dziękuję i polecam :)
EwelinaP
dziękuję i polecam :)
SylaUla
mocsłodkości
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2