lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Krewetki w muszlach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

krewetki zapiekane w włoskim makaronie conchiglioni z pomidorkami koktajlowymi na pierzynce z czerwonej kapusty

Krewetki w muszlach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w muszlach

na sos

składniki

  • 500 g krewetek średnich
  • 500 g makaronu duże muszle (conchiglioni)
  • 50 g sera cheddar
  • słoik czerwonej kapusty w zalewie
  • 2 garści szpinaku
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Krewetki w muszlach
Krewetki oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z połowy cytryny. Odstawić. Przygotować sos: na maśle z dwiema łyżkami oleju kokosowego lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, po paru minutach dodać ziarna kukurydzy i pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dodać przyprawy. mieszając podsmażać 5 minut. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zamieszać i wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze około 10 minut.

W dużym garnku podgotować kluski przez 5 minut. Do dużej formy wysmarowanej masłem wyłożyć kapustę, szpinak. Na wierzchu układać obok siebie muszle i do każdej włożyć jedną krewetkę i pomidorek koktajlowy, przekrojony na pół. Zalać przygotowanym wcześniej sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na 17 minut.

Po wyjęciu posypać serem.
Krewetki w muszlach
Krewetki w muszlach
Krewetki w muszlach
Krewetki w muszlach

Tagi:

dania krewetki