Sposób przygotowania:
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Jabłecznik:
1. Jabłka (ja pozbierałam kwaśne papierówki z ogrodu, których nikt nie chciał jeść) obrałam, wycięłam gniazda nasienne, oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w dość duża kostkę. W naczyniu żaroodpornym wymieszałam jabłka z 1 łyżka oleju kokosowego, cynamonem i 4 łyżkami miodu. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
2. W tym czasie w misce wymieszałam rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol (lub cukier kokosowy), syrop klonowy i pastę waniliową. Następnie dodałam mąkę owsiana (ja zmieliłam płatki owsiane) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól i wymieszałam na grudkowata papkę (u mnie papka się rozwarstwiała, ale nie miało to wpływu na efekt końcowy).
3. Podpieczone jabłka odcedziłam od soku, dodałam do nich kardamon, a że były wciąż jeszcze kwaśne dodałam dodatkową łyżkę płynnego miodu. Ponownie odlałam nadmiar soku i owoce wyłożyłam na blachę 23 cm.
4. Całość przykryłam równomiernie masą owsianą i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch zrobił się brązowo zloty i bąbelkowaty. Pachnie przecudnie!!!
Sos z orzechów nerkowca:
1. Orzechy nerkowca zamoczyłam na godzinę (można dłużej) w wodzie o temperaturze pokojowej.
2. Wszystkie składniki sosu, wraz z odcedzonymi orzechami zmiksowałam blenderem na gładki sos. Pyszniutki!!!
3. Podobno taki sos może stać w lodówce 4 dni, ale nie sprawdzałam, bo mój zniknął od razu!
Jabłecznik podałam na ciepło, polany sosem i z gałką lodów waniliowych.
1. Jabłka (ja pozbierałam kwaśne papierówki z ogrodu, których nikt nie chciał jeść) obrałam, wycięłam gniazda nasienne, oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w dość duża kostkę. W naczyniu żaroodpornym wymieszałam jabłka z 1 łyżka oleju kokosowego, cynamonem i 4 łyżkami miodu. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
2. W tym czasie w misce wymieszałam rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol (lub cukier kokosowy), syrop klonowy i pastę waniliową. Następnie dodałam mąkę owsiana (ja zmieliłam płatki owsiane) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól i wymieszałam na grudkowata papkę (u mnie papka się rozwarstwiała, ale nie miało to wpływu na efekt końcowy).
3. Podpieczone jabłka odcedziłam od soku, dodałam do nich kardamon, a że były wciąż jeszcze kwaśne dodałam dodatkową łyżkę płynnego miodu. Ponownie odlałam nadmiar soku i owoce wyłożyłam na blachę 23 cm.
4. Całość przykryłam równomiernie masą owsianą i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch zrobił się brązowo zloty i bąbelkowaty. Pachnie przecudnie!!!
Sos z orzechów nerkowca:
1. Orzechy nerkowca zamoczyłam na godzinę (można dłużej) w wodzie o temperaturze pokojowej.
2. Wszystkie składniki sosu, wraz z odcedzonymi orzechami zmiksowałam blenderem na gładki sos. Pyszniutki!!!
3. Podobno taki sos może stać w lodówce 4 dni, ale nie sprawdzałam, bo mój zniknął od razu!
Jabłecznik podałam na ciepło, polany sosem i z gałką lodów waniliowych.
Julia394
haniakson