haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, zdrowy jabłecznik z chrupiącą lekko lepką skórką, polany sosem z orzechów nerkowca. Rodem ze Szwecji. Nikt się nie spodziewał takiego efektu! Wyłącznie zdrowe składniki,bez glutenu, bez niezdrowego cukru. Mógłby być dumą najlepszych cukierni!

Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek

Jabłka

  • 5 niepełnych szklanek jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki rozbitego w moździerzu kardamonu
  • 4-5 łyżek płynnego miodu

Masa owsiana

  • 8 łyżeczek ksylitolu lub 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 9 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej (gotowa do kupienia w tubach)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • niepełna szklanka maki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Sos z orzechów nerkowca

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki wody (jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Jabłecznik:



1. Jabłka (ja pozbierałam kwaśne papierówki z ogrodu, których nikt nie chciał jeść) obrałam, wycięłam gniazda nasienne, oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w dość duża kostkę. W naczyniu żaroodpornym wymieszałam jabłka z 1 łyżka oleju kokosowego, cynamonem i 4 łyżkami miodu. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

2. W tym czasie w misce wymieszałam rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol (lub cukier kokosowy), syrop klonowy i pastę waniliową. Następnie dodałam mąkę owsiana (ja zmieliłam płatki owsiane) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól i wymieszałam na grudkowata papkę (u mnie papka się rozwarstwiała, ale nie miało to wpływu na efekt końcowy).

3. Podpieczone jabłka odcedziłam od soku, dodałam do nich kardamon, a że były wciąż jeszcze kwaśne dodałam dodatkową łyżkę płynnego miodu. Ponownie odlałam nadmiar soku i owoce wyłożyłam na blachę 23 cm. 

4. Całość przykryłam równomiernie masą owsianą i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch zrobił się brązowo zloty i bąbelkowaty. Pachnie przecudnie!!!



Sos z orzechów nerkowca:



1. Orzechy nerkowca zamoczyłam na godzinę (można dłużej) w wodzie o temperaturze pokojowej.

2. Wszystkie składniki sosu, wraz z odcedzonymi orzechami zmiksowałam blenderem na gładki sos. Pyszniutki!!!

3. Podobno taki sos może stać w lodówce 4 dni, ale nie sprawdzałam, bo mój zniknął od razu!



Jabłecznik podałam na ciepło, polany sosem i z gałką lodów waniliowych.
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Jabłka oczyszczamy i mieszamy z cynamonem i miodem
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Podpieczone jabłka wykładamy do tortownicy i przykrywamy masą owsianą.
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Sos robimy z wody syropy klonowego i orzechów nerkowca.
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Namoczone orzechy nerkowca miksujemy z reszta składników sosu.
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Tak wygląda gotowy sos.
Zdrowy jabłecznik owsiany z robaczywych jabłek
Jabłecznik pieczemy 45 minut