Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Surówka z białej kapusty i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i tradycyjna suróweczka

Surówka z białej kapusty i marchewki

Składniki:

Surówka z białej kapusty i marchewki

 

  • 1/2 główki małej kapusty białej
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty i marchewki
Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski i posolić. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Kapustę z solą troszkę ugnieść, kiedy zmięknie dodajemy marchewkę i ogórek. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie można dodać soku z cytryny, jeśli wolimy bardziej kwaśne.