Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z białej kapusty z musztardowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Surówka z kapusty białej to bardzo smaczny dodatek do dania z mięsem. Musztardowiec dodaje wyrazistego smaku.

Surówka z białej kapusty z musztardowcem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z białej kapusty z musztardowcem

 

  • 30 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 liście musztardowca
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty z musztardowcem
Kapustę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć. Ogórki pokroić w kostkę. Obraną marchew i jabłko bez nasion zetrzeć na grubej tarce, jabłko skropić sokiem z cytryny. Cebulę i musztardowca drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z białej kapusty z musztardowcem
Drobno posiekaną kapustę wymieszać z solą
Surówka z białej kapusty z musztardowcem
Przygotowane składniki surówki włożyć do miski
Surówka z białej kapusty z musztardowcem
Dodać starte jabłko i połączyć z majonezem
Surówka z białej kapusty z musztardowcem
Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać