Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 960]

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka smakuje rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka i jednocześnie delikatnie chrupiąca. Polecam!

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Składniki:

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól

Sos:

  • 200 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder (do smaku)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym
Sos:

Jogurt należy wymieszać z majonezem i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z sokiem z cytryny.

Powstały sos doprawić cukrem, solą i pieprzem, a następnie wstawić do lodówki.

Kapusta:

Kapustę poszatkować i partiami umieścić w dużej misce.

Każdą warstwę należy delikatnie posolić i ugnieść.

Tak przygotowaną odstawić na 20 minut, aby kapusta stała się miękka.

Reszta:

W tym czasie marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno posiekać.

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z sosem i przed podaniem porządnie schłodzić.