Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Surówka z boćwiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 496

Młode buraczki oczyścić z zewnętrznych liści, dokładnie wymyć, a delikatne młde

Surówka z boćwiny

Składniki:

Surówka z boćwiny

 

  • pęczek boćwiny
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z boćwiny
Młode buraczki oczyścić z zewnętrznych liści, dokładnie wymyć, a delikatne młde korzenie wyszorować szczotką, pokroić w cienkie paski. Szczypiorek posiekać. Połączyć i przyprawić surówkę do smaku solą i cukrem, polać olejem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Amatorzy ostrych surówek mogą do sosu dodać łyżeczkę musztardy.