Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Surówka z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów.

Surówka z buraczków

Składniki:

Surówka z buraczków

 

  • 4 średnie buraczki
  • 2 jaja
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z buraczków
Buraczki dokładnie myjemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po chwili znowu odcedzamy i odkładamy aż całkiem wystygną. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając do odcieknięcia i ostygnięcia. Do startych buraczków dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jaja oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy trochę majonezu. Nie podaję dokładnej ilości dodanego majonezu ponieważ niektórzy wolą dużo, inni niewiele.