monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Surówka z buraczków z cebulką i octem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

I kolejna propozycja na buraczki-u mnie w domu bardzo mile widziana:-)

Surówka z buraczków z cebulką i octem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z buraczków z cebulką i octem

 

  • 1/2 kg buraków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z buraczków z cebulką i octem
Buraki umyć, zalać zimną wodą, dodać sól i ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć na sitko i pozwolić sokom przez pół godziny odciekły. W tym czasie cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać buraki, cukier i przyprawy oraz najpierw jedną łyżkę octu i dokładnie wymieszać. Spróbować, jeśli będzie dla nas za mało kwaśne dołożyć drugą łyżkę octu i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny do połączenia smaków.
Surówka z buraczków z cebulką i octem
Ugotowane buraki zatrzeć na tarce o dużych oczkach i pozostawić do odcieknięcia
Surówka z buraczków z cebulką i octem
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Surówka z buraczków z cebulką i octem
Cebulę i buraki połączyć z octem, cukrem i przyprawami, dokładnie wymieszać

Tagi:

buraki