Sposób przygotowania:
Surówka z buraka i marchewki do obiadu
Buraki umyć, odkroić końcówki i zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry.Buraki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do buraków. Cebulę obrać i także zetrzeć na dużych oczkach. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki wyciąć gniazda nasienne i również zetrzeć na dużych oczkach (razem ze skórą). Dodać do miski i wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.Ocet przelać do miseczki, dodać przyprawy i cukier, wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając po jednej łyżce dolewać olej i dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodać do miski, wymieszać ostatni raz i odstawić na 2-3 godz do lodówki, aby smaki ładnie się połączyły.