karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Surówka z cukinii

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dodatkiem do dań będzie zdrowa warzywna surówka z cukinii, marchewki i ogórków

Surówka z cukinii

Składniki:

Surówka z cukinii

 

  • pół małej cukini
  • 4 marchewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 płaska łyżeczka cukru (lub cukru pudru)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany 12%
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z cukinii
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na durszlak i posolić. Zostawić, aby puściła nadmiar wody. W tym czasie obrać umyte ogórki i marchewkę. Ogórki pokroić na półksiężyce i ćwiartki i dodać do cukini na durszlaku.Szczypiorek poszatkować. Dwie marchewki ugotować w wodzie z łyżeczką cukru, zaś dwie pozostałe zetrzeć na tarce. Do naczynia przełożyć cukinię, ogórki, szczypiorek, startą marchewkę. Ugotowane marchewki pokroić w kwadraciki lub przecisnąć przez sitko do warzyw. Dodać majonez, śmietanę, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Tagi:

cukinia