Sposób przygotowania:
Surówka z cukinii
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na durszlak i posolić. Zostawić, aby puściła nadmiar wody. W tym czasie obrać umyte ogórki i marchewkę. Ogórki pokroić na półksiężyce i ćwiartki i dodać do cukini na durszlaku.Szczypiorek poszatkować. Dwie marchewki ugotować w wodzie z łyżeczką cukru, zaś dwie pozostałe zetrzeć na tarce. Do naczynia przełożyć cukinię, ogórki, szczypiorek, startą marchewkę. Ugotowane marchewki pokroić w kwadraciki lub przecisnąć przez sitko do warzyw. Dodać majonez, śmietanę, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Weronka
Tit
karita
Szczerze mówiąc, ja też nie byłam przekonana do cukini w surówkach, tę zrobiłam tylko dlatego, że miałam nadmiar cukini w tegorocznych zbiorach, a ponieważ taka suróweczka naprawdę mi posmakowała, postanowiłam ją tutaj dodać. Może i inne osoby, tak jak ja, polubią cukinię na surowo. ;)
Sałatki
Sarenka
misia53