CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna słodko-słono-kwaśna, domowa surówka z czerwonej (przez niektórych nazywanej "modrą") kapusty z dodatkiem jabłka. Polecam.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

 

  • mała główka kapusty czerwonej
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Obraną z wierzchnich liści kapustę drobno poszatkuj, posól (1 łyżeczka) i odstaw na ok. 30 minut, aby skruszała.

Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do kapusty - wymieszaj.

Dodaj sok z cytryny, ocet oraz cukier. Dodatkowo dopraw do smaku, solą i pieprzem, a także jeśli trzeba pozostałymi składnikami (ocet, sok z cytryny, cukier), aby otrzymać wcześniej wspominany słodko-słono-kwaśny smak.

Aby surówka dobrze przeszła smakami odstaw ją na ok. 1,5-2 godziny.

Przed podaniem wymieszaj.