mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

 

  • 500 g kapusty czerwonej,
  • 200 g jabłek,
  • ½ cebuli,
  • 3 dkg oleju,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier.

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek
Kapustę szatkujemy w miarę cienko przy użyciu szatkownicy. Dodajemy troszkę soli. Jabłka myjemy. Trzemy na tarce o grubszych oczkach na surówkę, nie obierając ich wcześniej ze skórki. Cebulę obieramy i siekamy. Kiedy kapusta troszkę zmięknie od soli, dodajemy olejem. Następnie przekładamy jabłka, cebulę. Dodajemy pieprz i cukier do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i na chwilkę odstawiamy, aby składniki „przegryzły się”. Taką surówkę możemy spożywać zarówno samą jak również jako dodatek do wielu dań.