haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Surówka z fenkułu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z kopru włoskiego jest lekka chrupiąca i kwaskowa z anyżowo - jabłkową nutą. Niezwykle odświeżająca idealnie pasuje do grilla i do niedzielnego obiadu.

Surówka z fenkułu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z fenkułu

 

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, cukier

Sposób przygotowania:

Surówka z fenkułu
1. Fenkuł przekroiłam na pół i wycięłam z niego twardy środek. Resztę opłukałam i poszatkowałam. 

2. Wrzuciłam do miski, dodałam 1 łyżeczkę soku z cytryny i sól i zostawiłam na 20 minut aż koper zmięknie.

3. Jabłko obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach i skropiłam lekko cytryna, żeby nie sczerniało.

4. Marchew obrałam, umyłam i również starłam na grubych oczkach.

5. Wszystko wymieszałam, dodałam posiekana natkę pietruszki, oliwę, doprawiłam pieprzem i odrobina cukru do smaku.
Surówka z fenkuła
Fenkuł przekrawamy na pół i usuwamy z niego środek.
Surówka z fenkuła
Marchewkę i jabłko ścieramy na grubych oczkach.
Surówka z fenkuła
Składniki surówki mieszamy i doprawiamy.
Surówka z fenkuła
Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do surówki.