Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Surówka z kalarepy i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smak młodej kalarepki bardzo dobrze komponuje się z ostrzejszym smakiem pora. Taka surówka doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs oraz ryb.

Surówka z kalarepy i pora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kalarepy i pora

 

  • kalarepka młoda 1-2 szt
  • por 1 szt
  • szczypiorek usiekany 2 łyżki
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • majonez 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kalarepy i pora
Kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki.

Szczypiorek płuczemy, osuszamy i kroimy. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy jogurt naturalny i majonez, mieszamy. 

Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz mieszamy. 
Surówka z kalarepy i pora
Kalarepkę myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej
Surówka z kalarepy i pora
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki
Surówka z kalarepy i pora
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy
Surówka z kalarepy i pora
Dodajemy jogurt naturalny oraz majonez, przyprawiamy do smaku