Sposób przygotowania:
Zupa - krem z pora
Pory umyć, odciąć ciemno-zielone końce. Poszatkować. Wrzucić na rozgrzane masło klarowane i zeszklić. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę warzywna.
Następnie dodać obraną marchew i seler naciowy, zagotować. Wsypać przepłukaną kasze jaglaną, gotować zupę ok 15 minut. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę.
Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku pieprzem, 2-3 szczyptami świeżo tartej gałki i zagotować.
Ser zetrzeć na tarce, dojrzewające salami pokroić w kosteczkę. Natkę posiekać. Posypać zupę dodatkami i podawać.
Następnie dodać obraną marchew i seler naciowy, zagotować. Wsypać przepłukaną kasze jaglaną, gotować zupę ok 15 minut. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę.
Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku pieprzem, 2-3 szczyptami świeżo tartej gałki i zagotować.
Ser zetrzeć na tarce, dojrzewające salami pokroić w kosteczkę. Natkę posiekać. Posypać zupę dodatkami i podawać.