Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Surówka z kapusty i buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robię ją gdy zostają nadprogramowe gotowane buraczki.

Surówka z kapusty i buraczków

Składniki:

Surówka z kapusty i buraczków

 

  • ćwiartka niedużej główki kapusty
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • średnia cebula lub kawałek pora
  • garstka kukurydzy konserwowej
  • czubata łyżka zrumienionego słonecznika
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • sol
  • łyżeczka musztardy

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty i buraczków
Kapustę zszatkować, posypać solą i odstawić na parę chwil by nieco zmiękła. Gdy puści sok odcisnąć ją z niego. Cebulę drobno posiekać, a buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty razem z kukurydzą. Doprawić do smaku. Do tej surówki wybieram raczej olej rzepakowy niż oliwę. Na końcu posypać surówkę ziarnami.

Tagi:

kapusta