Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i melisy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Surówka jest bardzo aromatyczna dzięki cytrynowej melisie i dressingowi z pomarańczy.Jest świetna jako samodzielna, lekka przekąska.

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i melisy

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i melisy

 

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 spora marchew
  • 15 listków świeżej melisy
  • duża garść słonecznika
  • spora szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki ciemnego cukru muscovado
  • sok z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i melisy
Prażę słonecznik na suchej patelni na złoty kolor. Robię dressing : wyciskam sok z połowy pomarańczy, dodaję do niego sól i muscovado, dokładnie mieszam. Melisę kroję w cienkie paseczki, kapustę szatkuję jak najcieniej, marchew ścieram na małych oczkach.Mieszam kapustę z marchewką i melisą, na kilka minut przed podaniem polewam wcześniej przygotowanym dressingiem i posypuję prażonym słonecznikiem.