gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Inny pomysł na surówkę z kapusty pekińskiej do prawie każdego obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

 

  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego,
  • 250ml śmietany 12% (kefir lub jogurt naturalny wedle upodobań)
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną
Rozebrać kapustę, umyć liście, odkroić twardą końcówkę. Teraz najważniejsza część zadania, kapustę trzeba pokroić w naprawdę drobną kostkę, to cała tajemnica smaku tej surówki, grubo pokrojona nie smakuje tak dobrze. Drobno pokrojoną kapustę wrzucić do miski, dodać też drobno pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę, zalać sokiem z połowy cytryny lub posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlać śmietanę (kefir lub jogurt naturalny), dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki bo najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem ponownie zamieszać. Podawać do mięs, gulaszów, ryb. SMACZNEGO!

Tagi:

kapusta