ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Surówka z kapusty selera selera naciowego papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Surówka z kapusty włoskiej, selera, selera naciowego, czerwonej papryki , koperku oraz pora. Wspaniały dodatek do obiadów mięsnych lub ryby.

Surówka z kapusty selera selera naciowego papryki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z kapusty selera selera naciowego papryki

 

  • Pół główki małej kapusty
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 cm pora, białej części
  • mały pęczek koperku
  • 1/4 selera głowiastego
  • środek seler naciowego 3 małe gałązki
  • pół szkl. wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
Pół małej kapusty włoskiej poszatkować, środek selera naciowego pokroić na drobne kawałki, 1/4 papryki czerwonej pokroić w drobną kosteczkę, kawałek zwykłego selera obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Kawałek pora , tą białą część pokroić w kosteczkę. Na koniec wkroić koperek. Wszystkie warzywa połączyć i dodać szczyptę soli i dwie łyżki oleju słonecznikowego. Do pół szklanki wody dodać łyżeczkę octu( albo soku z cytryny) i dwie łyżeczki cukru. Wlać do warzyw i wymieszać. Posmakować można jeszcze doprawić do smaku według własnego uznania.
surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i szatkujemy
surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
z środka selera naciowego wybieramy miękkie młode cząstki i kroimy
surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
kawałek białego pora kroimy na drobne cząstki
surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
kawałek papryki kroimy w drobną kosteczkę
surówka z kapusty selera selera naciowego papryki
Mieszamy wszyskie warzywa i wlewamy olej oraz wodę z cukrem i octem.